Hoe begin ik met het invoeren van fiches in de Archiefbank?

2 min. leestijdlaatste update: 06.10.2024

Volg deze stappen om een nieuwe beschrijving aan te maken 

Ga naar het hoofdmenu en klik op de knop "Archief invoeren". Selecteer vervolgens "1. Manuele invoer". Het is mogelijk dat je wordt gevraagd om opnieuw in te loggen.

Het invoerproces bestaat uit drie stappen: het aanmaken van een nieuwe beschrijving (stap 1), het vervolledigen van de fiches (stap 2) en het verrijken van de gegevens (stap 3).

Voordat je begint met het invullen van de velden, is het belangrijk om het type fiche te kiezen dat je wilt invoeren. Dit bepaalt welke informatie je moet invullen en welke velden relevant zijn voor jouw beschrijving. Neem de tijd om het juiste type te selecteren voordat je verdergaat met het invoerproces. Er zijn drie soorten fiches in de databank:

  • Archief/collectie: Dit is een beschrijving van een archief of een collectie. Het omvat diverse documenten, objecten, enzovoort, die op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. Wil je meer informatie over wat een archief of collectie precies inhoudt? Neem dan een kijkje bij "Aan de slag".
  • Samensteller: Een samensteller is iemand, een familie of een instelling die de basis vormt van het bestaan van een archief of collectie. Dit kan een archiefvormer zijn of iemand die verantwoordelijk is voor het samenstellen van een collectie.
  • Beheerder: Een beheerder is verantwoordelijk voor het beheer en behoud van een archief of collectie (soms in opdracht van anderen). Daarnaast ontsluit de beheerder het archief of de collectie voor het publiek en voor onderzoek.

Na het maken van je keuze, zal je de optie "minimale invoer" te zien krijgen. Dit zijn de velden die verplicht zijn om een beschrijving in de databank aan te maken. Daarna kan je per type bekijken welke velden er specifiek aan bod komen:

Nadat de fiches een basisbeschrijving hebben, is het mogelijk om ze verder te verrijken of verbeteren door extra informatie toe te voegen. 

Was dit artikel nuttig?