Hoe bewaar ik websites?

2 min. leestijdlaatste update: 02.26.2024

Veel organisaties hebben één of meerdere websites. Na verloop van tijd worden deze websites verouderd en wordt er gewerkt aan een nieuwe webomgeving. Maar wat moet je doen met de informatie op de oude website? En welke instrumenten kun je gebruiken om deze websites te archiveren?

Is de informatie op de website op andere plaatsen bewaard?

  • Zo ja: dan hoef je de website niet te archiveren. Je kunt echter wel een snapshot (momentopname) maken van de homepage, zodat toekomstige generaties een idee hebben van de ontwikkeling van het ontwerp. Bewaar deze snapshot in je digitale archief en noteer de datum van de opname.
  • Zo nee: bekijk welke unieke informatie de website bevat. Is het nodig om deze te bewaren? Indien ja, kun je snapshots maken van alle pagina's en deze op je computer opslaan, los van het internet. Je kunt hiervoor gratis tools gebruiken, zoals de webcrawler HTTrack. Naast de pagina's worden ook de bijbehorende documenten opgeslagen, inclusief interne links. Noteer in de bestands- of mapnaam de datum van de snapshot. Controleer de kopie op fouten en probeer indien nodig een andere tool voor een beter resultaat. Het bestand met de naam "index" brengt je naar de homepage.

Meer informatie over het archiveren van websites, inclusief waarom het belangrijk is, is te vinden op de website van TRACKS, op de pagina 'Websites archiveren: hoe en waarom?'. 

Was dit artikel nuttig?