Hoe kan ik gegevens naar de data API versturen?

1 min. leestijdlaatste update: 12.12.2023

Om gegevens naar de API te sturen, maak je een HTTP-verzoek met de juiste methode (bijv. POST, PUT) en de gegevens in het verzoeksblok. Een bekende commandline tool hiervoor is curl.

Algemene tips

  • Je hoeft nooit zelf ID's mee te geven bij het aanmaken van een entiteit of codetabel entry, aangezien deze automatisch worden gegenereerd door het systeem.
  • Als je echter verwijst naar bestaande entiteiten of codes, dien je wel de unieke ID te gebruiken.
Voorbeeld: als je wil linken naar een taal, doe je dat als volgt: "taal": {"id": "4164-B28D-E9B6-A870-5A7552CTTL9A"} en niet als "taal": "nl" of "taal": {"waarde": "nl"}.

Voorbeelden

Voorbeeld om een entry toe te voegen aan een codetabel:

undefined

In dit voorbeeld maakt het curl-verzoek een POST-verzoek naar de URL "https://data.archiefpunt.be/onderwerpen". Het gebruikt de headers "Content-Type: application/json" en "Authorization: Bearer {{TOKEN}}" en stuurt JSON-gegevens ({"label": "Multidisciplinair"}) in de aanvraag.

Voorbeeld om een nieuwe entiteit aan te maken:

undefined

In dit voorbeeld maakt het curl-verzoek een POST-verzoek naar de URL "https://data.archiefpunt.be/archieven". Het gebruikt de headers "Content-Type: application/json", "Accept: application/json", en "Authorization: Bearer {{TOKEN}}", en stuurt JSON-gegevens in de aanvraag.

Was dit artikel nuttig?