Hoe kan ik gegevens uit de databank opzoeken?

3 min. leestijdlaatste update: 04.29.2024

Zoeken in de databank gebeurt via Elasticsearch, een flexibel en schaalbaar platform dat is ontworpen voor snelle en efficiënte zoekopdrachten en analyses van uitgebreide datasets.

Ongefilterde zoekopdracht

Op https://data.archiefpunt.be/ vind je welke entiteiten en codetabellen je kan raadplegen.

Op https://data.archiefpunt.be/archieven kun je bijvoorbeeld alle archieven ophalen. De resultaten worden per 20 per pagina weergegeven. Onderaan de pagina staan links om de rest van de resultaten te raadplegen.

Gefilterde zoekopdracht

De API biedt twee URL-paden met elk hun eigen zoekdomein.

  1. _search om gefilterd entiteiten op te zoeken.
  2. _codetable om gefilterd codetabellen te doorzoeken.

De syntax van een gefilterde zoekopdracht is:

https://data.archiefpunt.be/{{PAD}}?query={{INDEX}}:{{ZOEKTERM}}

Wildcard zoeken

Je kunt ook asterisken (*) gebruiken als wildcard in zoekopdrachten in _search. Dit wordt aangeduid als "wildcard-zoeken" of "jokerteken-zoeken". Het asterisk-teken fungeert als een wildcard en kan elke combinatie van tekens vervangen, waardoor je flexibeler kunt zoeken.

Stel dat je in een zoekopdracht documenten met de term "boek" als onderwerp wil vinden, maar je bent ook geïnteresseerd in varianten zoals "boeken", "boekje", enzovoort. Met behulp van een asterisk als wildcard kun je een bredere zoekopdracht uitvoeren. Je kan asterisken voor en/of achteraan je zoekterm plaatsen.

Bij het doorzoeken in _codetable wordt automatisch een wildcard-zoekopdracht uitgevoerd, dus je hoeft zelf geen asterisken toe te voegen.

Voorbeelden van zoekopdrachten

De zoekopdracht https://data.archiefpunt.be/_search?query=onderwerp:boek*, levert bijvoorbeeld volgende entiteiten op, die een onderwerp met "boek" bevatten:

undefined

De zoekopdracht https://data.archiefpunt.be/_codetable?query=onderwerp:boek, levert bijvoorbeeld volgende waarden met betrekking tot "boek" uit de codetabel "onderwerp" op:

undefined

Search

Via _search kun je entiteiten in de databank op te zoeken. Het basisendpoint hiervoor is https://data.archiefpunt.be/_search. Als je hulp of voorbeelden nodig hebt tijdens het opzoeken, kun je altijd terecht op https://data.archiefpunt.be/_search/help.

Beschikbare indexen en voorbeelden

Codetable

Via _codetable kun je codetabellen in de databank doorzoeken. Het basisendpoint hiervoor is https://data.archiefpunt.be/_codetable. Als je hulp of voorbeelden nodig hebt tijdens het opzoeken, kun je altijd terecht op https://data.archiefpunt.be/_codetable/help.

Beschikbare indexen en voorbeelden

Was dit artikel nuttig?