Hoe maak ik een catalogus?

1 min. leestijdlaatste update: 02.26.2024

Een catalogus is een overzicht van de inhoud van een documentaire collectie, bibliotheek of museale collectie. Hierin wordt voor elk stukje informatie genoteerd. Een bibliotheek bestaat uit een verzameling publicaties, zoals boeken, tijdschriften, dagbladen en jaarverslagen. De algemene bewaarrichtlijnen voor archieven zijn ook van toepassing op bibliotheken.

Hier zijn enkele tips voor het bewaren van collecties:

  • Boeken worden meestal rechtop in een rek bewaard, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geraadpleegd en ruimte bespaard wordt.
  • Gebruik boekensteunen om te voorkomen dat de boeken omvallen.
  • Zware en grote formaten kunnen het beste plat worden bewaard.
  • Tijdschriften hebben meestal geen harde kaft, waardoor ze niet gemakkelijk rechtop blijven staan. Bewaar ze daarom in archiefdozen of stevige kartonnen hoezen, die eventueel wel rechtop kunnen worden geplaatst.
  • Verwijder stof van de publicaties met een zachte borstel. Gebruik nooit een natte doek.

Om de inhoud van elke publicatie te organiseren, kun je een fiche invullen met een vast aantal velden. Op deze manier bouw je uniforme en kwalitatieve gegevensreeksen op. Het sjabloon voor een bibliotheekcatalogus dat je hieronder vindt, is gebaseerd op de International Standard Bibliographic Description (ISBD).

undefined

 

Was dit artikel nuttig?