Hoe ziet de erfgoedsector eruit?

2 min. leestijdlaatste update: 05.22.2024

Ben je nieuwsgierig naar hoe de erfgoedsector in Vlaanderen georganiseerd is?

De erfgoedsector in Vlaanderen bestaat uit diverse cultureel-erfgoedgemeenschappen. Dit zijn zowel vrijwilligers als professionals die zich inzetten voor het behoud van cultureel erfgoed. Deze gemeenschappen bestaan uit organisaties en individuen die waarde hechten aan erfgoed en zich inzetten voor het behoud en de overdracht ervan aan toekomstige generaties.

Ontdek de verschillende soorten erfgoedgemeenschappen die Vlaanderen rijk is:

Op de erfgoedkaart van FARO vind je een breed scala aan erfgoedgemeenschappen, zoals musea, archiefinstellingen, erfgoedbibliotheken, erfgoedverenigingen, organisaties voor volkscultuur, expertisecentra en erfgoedcellen. FARO zelf is een Vlaams steunpunt dat samenwerkt met erfgoedwerkers uit diverse organisaties om cultureel erfgoed te behouden en bevorderen. Ze bieden uitgebreide informatie via hun bibliotheek, kwartaalblad en website, en spelen een centrale rol bij het aanpakken van erfgoeduitdagingen.

Archives Portal Europe (APE) biedt toegang tot archiefmateriaal en informatie over archiefinstellingen in heel Europa. Via Archiefpunt, partner van APE, kunnen jouw archiefbeschrijvingen op Europees niveau gedeeld worden.

Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie (VVBAD) is de beroepsvereniging voor bibliothecarissen, archivarissen, en documentalisten in Vlaanderen. Ze bevorderen overleg en samenwerking en streven naar kennisuitwisseling binnen het werkveld.

Collectiebeherende organisaties beheren cultureel erfgoed, variërend van musea en archiefinstellingen tot erfgoedbibliotheken en documentatiecentra. Ook bedrijven en privé-eigenaars kunnen belangrijk erfgoed beheren. Organisaties die aan bepaalde voorwaarden voldoen, kunnen subsidies van de Vlaamse Overheid ontvangen.

Dienstverlenende organisaties ondersteunen musea, bibliotheken, archieven en andere erfgoedinstellingen. Ze bieden hulp bij digitalisering, inventarisatie, educatie en meer. Archiefpunt, bijvoorbeeld, biedt ondersteuning voor privaat archivalisch erfgoed. Dienstverleners kunnen landelijk of regionaal een rol vervullen.

Publieke dienstverlenende organisaties zoals meemoo, Publiq, OP/TIL, Cultuurloket, Demos en het Pulse Transitienetwerk krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid om de erfgoedsector breed te ondersteunen. Ze bieden hulp bij het beheer van digitale archieven, communicatie over vrijetijdsaanbod, zakelijke beleidsvoering, en meer.

Commerciële dienstverleners bieden diensten aan zoals tentoonstellingsbouw, consultancy, restauratie en transport. Publieke erfgoedactoren werken vaak samen met deze commerciële partijen.

Werkplaats immaterieel erfgoed speelt een belangrijke rol in het verbinden van immaterieel erfgoed met documentair en audiovisueel erfgoed. Ze werken samen met verschillende actoren in het erfgoedveld om tradities en culturele praktijken te ondersteunen.

Wil je meer weten of je eigen organisatie toevoegen aan de erfgoedkaart? Bezoek de website van FARO en ontdek de uitgebreide informatie over erfgoedgemeenschappen. Voor specifieke vragen of ondersteuning kun je contact opnemen met de verschillende dienstverlenende organisaties die klaarstaan om je te helpen. Samen kunnen we zorgen voor het behoud van ons waardevolle cultureel erfgoed!

 
Was dit artikel nuttig?