Hoe zoek ik in de archiefbank?

3 min. leestijdlaatste update: 04.29.2024

Benieuwd naar het gebruik van de Archiefbank voor je zoektocht?

De Archiefbank is een rijke bron van informatie, maar hoe navigeer je er effectief doorheen? Ontdek hier handige tips om je zoektocht te vergemakkelijken.

Leer hoe je efficiënt kunt zoeken in de Archiefbank en krijg snel toegang tot de gewenste informatie.

De Archiefbank bevat een schat aan privéarchieven en -collecties uit Vlaanderen en Brussel, die een breed scala aan onderwerpen beslaan, van economie tot kunst en letteren. Het is de centrale databank voor het vinden van archiefbeschrijvingen en biedt informatie over archieven, collecties, archiefvormers en bewaarplaatsen. Hoe navigeer je door deze omvangrijke databank en vind je wat je zoekt?

Search Basics

Om effectief te zoeken in de Archiefbank, kun je gebruikmaken van zoektermen die relevant zijn voor jouw onderwerp. Gebruik Booleaanse operatoren zoals AND, OR en NOT om je zoekopdracht te verfijnen en specifieker te maken. Hiermee kun je gericht zoeken naar archief- en collectiebeschrijvingen, samenstellers en beheerders.

Simple Search

Met de eenvoudige zoekfunctie kun je snel je zoektermen invoeren en zoeken naar archief- en collectiebeschrijvingen, samenstellers en beheerders. Door het selecteren van het type zoekopdracht kun je je zoekresultaten verder verfijnen. Druk op enter of klik op Zoeken om de resultaten te bekijken.

undefined

Advanced Search

Met de geavanceerde zoekfunctie kun je je zoekopdracht opdelen in specifieke velden, zoals titel, datering, samensteller, beheerder, trefwoorden, geografie en materiaaltype. Deze geavanceerde zoekopties stellen je in staat om zeer specifiek te zoeken en relevante resultaten te vinden die aansluiten bij je onderzoeksvraag.

undefined


Wil je meer weten over hoe je effectief kunt zoeken in de Archiefbank? Probeer de verschillende zoekopties uit en ontdek hoe je snel toegang krijgt tot de gewenste informatie. Hieronder lijsten we nog wat praktische voorbeelden op. Succes met je zoektocht!

  • Zoek je naar informatie over fanfaretradities in Vlaanderen, typ dan niet 'fanfaretradities in Vlaanderen' in, maar beter alleen 'fanfare' of 'harmonie'.
  • Nog beter is het combineren van zoektermen met de Booleaanse operatoren AND, OR en NOT. Bijvoorbeeld 'fanfare AND harmonie', 'fanfare OR harmonie', 'fanfare NOT harmonie'.
  • Boven de zoekbalk vind je drie knoppen: Archief/collectie, Samensteller en Beheerder. Gebruik deze om fiches te filteren.
  • Onder 'Eenvoudig zoeken' vind je de optie om geavanceerd te zoeken. Daar vind je geavanceerde zoekcriteria, zoals titel, datering, samensteller, beheerder, trefwoorden, geografie en materiaaltype.
  • In de velden 'Samensteller' en 'Beheerder' kun je via autosuggestie een samensteller of een beheerder selecteren.
  • Let wel op: bepaalde combinaties kunnen mogelijk 0 resultaten opleveren omdat de zoekopdracht te specifiek is of omdat bepaalde combinaties onlogisch zijn.
 
Was dit artikel nuttig?