Wat is een digitaal beleid?

2 min. leestijdlaatste update: 04.22.2024

Stel je een digitaal beleid voor als een handige gids. Deze gids helpt bedrijven of organisaties om optimaal gebruik te maken van technologie, terwijl ze ook de risico’s in de hand houden. Het beleid bevat afspraken die ervoor zorgen dat iedereen binnen de organisatie slim en veilig omgaat met technologie en internet. Denk hierbij aan regels over het delen van informatie online, het afweren van cyberaanvallen en het zorgen voor gelijke digitale toegang voor iedereen, ook voor degenen die minder bekend zijn met technologie.

Wil je dat al je digitale bestanden, of het nu foto’s, documenten of iets anders is, veilig en bruikbaar blijven op de lange termijn? Dan is het belangrijk om digitale duurzaamheid te integreren in de werkwijze van je organisatie. Een digitaal beleid helpt bij het opstellen van afspraken die ervoor zorgen dat je digitale bestanden niet verdwijnen of onbruikbaar worden na verloop van tijd. Dit beleid omvat onder andere het verdelen van rollen en verantwoordelijkheden, het implementeren van een personeelsbeleid, risicobeheer en het opstellen van een kostenraming.

Wens je te weten hoe goed jouw bedrijf al omgaat met deze zaken? Er zijn handige tools die je daarbij kunnen helpen. De zelfevaluatietool ‘Digitale Maturiteit’ bekijkt alle aspecten van je digitale bekwaamheid: van je strategie tot je communicatie, wat je online aanbiedt, de vaardigheden van je team en hoe je processen zijn georganiseerd. Daarnaast kun je het scoremodel van Meemoo gebruiken om te zien hoe duurzaam je digitaal archiefsysteem is.

Was dit artikel nuttig?