Welke standaarden bestaan er in de archiefsector?

2 min. leestijdlaatste update: 07.09.2024

Benieuwd naar de archiefstandaarden die wereldwijd worden gebruikt?

In de archiefwereld zijn verschillende internationale standaarden ontwikkeld om een gelijke aanpak te bevorderen en de uitwisseling van gegevens over archieven, archiefvormers en bewaarplaatsen te verbeteren, zelfs over landsgrenzen heen.

Ontdek de belangrijkste archiefstandaarden en hoe ze de archiefwereld vormgeven.

ISAD(G) voor archieven

De ISAD(G) - Algemene Internationale Standaard voor Archiefbeschrijving - is ontwikkeld om informatie over archieven te structureren en vast te leggen, met als doel een uniforme aanpak van archiefontsluiting te bevorderen.

ISAAR(CPF) voor archiefvormers

ISAAR(CPF) - International Standard Archival Authority Record for Corporate Bodies, Persons, and Families - is de standaard voor het beschrijven van archiefvormers, zoals organisaties, personen en families.

ISDIAH voor archiefbeheerders

ISDIAH - de Internationale Standaard voor het Beschrijven van Instellingen met Archieven - is een handig instrument voor het beschrijven van organisaties die archieven beheren.

Records in Context (RiC)

RiC, uitgebracht door de Experts Group on Archival Description (EGAD) van de ICA, is een nieuw model voor het beschrijven van archieven, met als doel bestaande beschrijvingen (ISAD(G), ISAAR(CPF) en ISDIAH) te actualiseren en te harmoniseren.


Wil je meer weten over deze archiefstandaarden en hoe ze de archiefwereld vormgeven? Ontdek meer over ISAD(G), ISAAR(CPF), ISDIAH en Records in Context (RiC) door de relevante bronnen te raadplegen.

Artikels

Was dit artikel nuttig?